THEO DAMSTEEGT

TheoDamsteegt20201kl.jpg

Theo Damsteegt maakt grafisch werk, vooral linosnedes en drukt deze in eigen atelier af op een etspers met olie-gebaseerde inkt. Zijn werk is deels figuratief, deels abstract.

Veel van zijn figuratief werk wordt geïnspireerd door verhalen in oude culturen over het ontstaan en voortbestaan van de kosmos, de plaats van de aarde daarin en de relatie tussen mens en kosmos. In deze verhalen is water bijvoorbeeld een beeld van de oermaterie voordat de aarde geschapen werd en wordt de aarde vaak gedragen door dieren (schildpad, olifant, of kikker), terwijl vogels een symbool zijn van contact tussen aarde en kosmos – een contact dat ook kan worden weergegeven met een ladder van 7 treden. Met behulp van dezelfde symbolen beeldt Damsteegt in een aantal werken ook de actuele dreigende ondergang van de aarde uit: de aarde is losgeraakt van zijn drager, vogels vliegen niet meer omhoog, en de kosmische oceaan is verschoven.

In zowel het abstracte als het figuratieve werk speelt de techniek van de “schuifdruk” een belangrijke rol. Daarbij wordt de drukvorm een aantal keer op hetzelfde vel papier afgedrukt met kleine verschuivingen, waarbij hij soms in een andere kleur wordt ingeïnkt. De techniek kan diepte suggereren, maar ook beweging. Meer over de schuifdruk op  www.theodamsteegt.com, waar ook voorbeelden van zijn werk te vinden zijn en informatie over tentoonstellingen en prijzen van de kunstwerken.

In de galerie hiernaast een selectie uit recent werk. Door op een afbeelding te klikken, wordt deze vergroot. Klik op het pijltje om naar de tweede pagina van de galerie te gaan.

Website: www.theodamsteegt.com

Contact: thdamst@xs4all.nl; 06 3606 8509

Foto: Klimaat #3 uit 2019 (51x41 cm)