Haikuwedstrijd en -workshop tijdens onze expositie in het museum

Fanny-M-01.jpg

Rond onze ledenexpositie in september in Museum Voorschoten worden de volgende activiteiten georganiseerd: collages maken voor kinderen, een haikuworkshop en een haikuwedstrijd. Kinderen kunnen op de woensdagmiddagen een collage komen maken en/of inleveren, waarmee ze een leuke prijs kunnen winnen. Op zondagmiddag 24 september wordt een haikuworkshop gehouden, waarin dichter Edith de Gilde leert hoe je een haiku kunt maken. Haiku's zijn korte gedichten van respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen, die niet behoeven te rijmen en oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Iedereen kan ook meedoen aan een haikuwedstrijd. U wordt uitgedaagd bij één of meer kattencollages van Fanny Mazure een eigen haiku te maken. Zorg er wel voor dat uw haiku's voor 27 september 17 uur bij het museum binnen zijn. Dan komt de jury bijeen om de beste haiku uit te kiezen. De winnaar ontvangt de collage waarop zijn of haar haiku betrekking heeft als prijs op zondag 1 oktober in het museum tijdens de officiële prijsuitreiking. Afbeeldingen van de collages waarbij haiku's gemaakt kunnen worden vindt u in de galerie hiernaast. Door op een plaatje te drukken wordt de afbeelding vergroot.

Meer informatie over en inschrijven voor de haiku workshop op 24 september? Klik hier door naar de site van Museum Voorschoten

Een deelnameformulier voor de haikuwedstrijd downloaden? Klik hieronder door

images/docs/Haikuwedstrijd.pdfKlik hier door.

Als ik geen kat was

kattenboekjefanny.jpg

Van ons lid Fanny Mazure en dichteres Edith de Gilde is een fraai boekje met kattencollages en haiku’s verschenen. Het boekje kost € 12,95 (exclusief € 4,50 verzendkosten). U kunt het boekje rechtstreeks bij Fanny bestellen door een e-mail te sturen naar info@fannymazure.nl. Vermeld in uw bericht wel duidelijk de naam en het adres waar het boekje naar toe moet. U kunt het boekje desgewenst ook helemaal inzien en kopen onze expositie in Museum Voorschoten op Voorstraat 17 van woensdag 13 september tot en met zondag 1 oktober. U bespaart dan de verzendkosten.

Fanny schrijft:

De laatste jaren maakte ik af en toe een collage ter afwisseling van mijn werk in olieverf. Een collage is een uit opgeplakte stukjes papier bestaande kunstvorm (coller=lijmen). Het dwingt je tot de essentie van je onderwerp te komen, in mijn geval met zo min mogelijk materiaal.

Ik gebruik kleine fragmenten uit eigen aquarellen en stukjes gekleurd papier, gescheurd of uitgeknipt en schuif dar net zo lang mee tot ik tevreden ben over de compositie. Als motief vond ik de kat wel inspirerend.

Inmiddels is het een flinke stapel geworden. Iemand raadde mij aan er een kinderboekje van te maken, maar dat lag mij niet zo en tot mijn grote opluchting kwam ik via via bij Edith de Gilde uit, die onmiddellijk de Japanse sfeer proefde en spontaan aan de slag ging met de Japanse dichtvorm haiku. Zij gaf zo de collages een extra dimensie met haar pittige, speelse en filosofische haiku.

Op verzoek kan ik van sommige collages, die zijn verzameld in het boekje een 2e exemplaar maken. De 19 originelen zitten in een handgemaakte doos, die ook te koop is. U kunt mij daarover ook mailen. 

 

Bij de expositie in Museum Voorschoten kunt u uw belangstelling voor een 2e exemplaar van een collage uit het boekje ook aangeven op een intekenlijst.

 

Foto: De voorkant van het aantrekkelijke boekje. Bij het 1e bericht op deze pagina een bladzijde uit het boekje

Exhibition on Screen Filmtheater Voorschoten: Hopper: An American Love Story op 23 september

hopper2.jpg

Filmtheater Voorschoten vertoont op zaterdagavond 23 september om 20 uur de kunstfilm: Hopper: An Amerocan Love Story. Deze documentaire biedt een nieuw perspectief op Hoppers werk, leven en relaties. Hij legde op een unieke manier het Amerikaanse leven vast in zijn werken. Rothko, Banksy, Alfred Hitchcock, David Lynch en zelfs de makers van The Simpsons vonden inspiratie in zijn werk. Misschien wel omdat het zo toegankelijk is voor een divers publiek. De documentaire kijkt naar de relatie met zijn vrouw Jo, die haar eigen kunstenaarscarrière opgaf om hem te steunen. Ook onderzoekt de regisseur de manier waarop Hoppers werk de snel veranderende Amerikaanse maatschappij van de jaren 20, 30 en 40 weerspiegelt. Hopper’s werk is de meest herkenbare kunst in Amerika. Talloze schilders, fotografen, filmmakers en muzikanten zijn beïnvloed door zijn kunst – maar wie was hij, en hoe heeft een met problemen kampende illustrator zo’n overvloed aan opmerkelijk werk gecreëerd? Ga voor meer informatie en kaartjes naar: Arts in Cinema – Exhibition on Screen « Filmtheater Voorschoten

Blok uw agenda ook alvast af op vrijdagavond 20 oktober als de kunstdocumentaire Mary Cassatt: Painting the Modern Woman wordt vertoond en op vrijdagavond 24 november voor de kunstdocumentaire Tokyo Stories

Gedichtenbundel Nachtland van Cobi Nieuwstad

Coverbeeld.jpg

Ons lid Cobi Nieuwstad maakt behalve schilderijen ook gedichten. Op dinsdag 30 mei kwam haar bundel Nachtland uit. Die telt 94 pagina's en de belangrijkste thema's van de gedichten zijn haar geboortegrond (het Rivierenland) en intermenselijke relaties en de daarbij optredende emoties. De bundel is voor € 12,95 te koop bij Boekhandel De Kler in de Schoolstraat in Voorschoten. U kunt de bundel ook bij Cobi bestellen door een email te sturen naar info@cobinieuwstad.nl. Vermeld daarin duidelijk naam en adres waar de bundel naar toe moet. Maak tevens gelijktijdig € 20,30 (Prijs boekje € 12,95 + verpakkingskosten € 2,50 + verzendkosten € 4,85) over naar IBAN NL41 INGB 0003 1544 98 J.L. Nieuwstad. Na ontvangst van het bedrag wordt de bundel dan naar het in de email opgegeven adres gestuurd.