Nomineer iemand voor de Voorschoten Awards

VA.jpeg

Op vrijdagavond 13 september 2024 worden voor de 2e keer De Voorschoten Awards uitgereikt. Deze Awards zijn bedoeld voor die sport-, cultuurbeoefenaars en/of vrijwilligers die zich, binnen hun sector op onderscheidende wijze hebben ingezet. Door die inzet binnen Voorschoten dragen zij ook in belangrijke mate bij aan onze samenleving.

De Voorschoten Awards zijn in 2023 het leven geroepen om de vele vrijwilligers, sporters en cultuurbeoefenaars die binnen Voorschoten actief zijn, in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun tomeloze inzet. De allereerste Awards werden op 8 september 2023, aan de vooravond van het Weekend van Voorschoten, uitgereikt.

De Voorschoten Awards zijn er voor bijzondere bijdragen op het gebied van sport, cultuur en vrijwilligerswerk. De trainer die al jarenlang op zaterdagochtend de jeugd traint bij de voetbalclub. De vrijwilliger die door wind en regen boodschappen doet voor het seniorencafé. De kunstenaar die gratis tekenles geeft. Zij kunnen allemaal in aanmerking komen voor een Voorschoten Award.

Categorieën

Er zijn drie categorieën: sport, cultuur en vrijwilligerswerk. Uit alle aanmeldingen wordt door een deskundige jury een selectie gemaakt en per categorie één winnaar gekozen.

Jeugd

Omdat de prestaties en/of activiteiten van jongeren net zo belangrijk zijn, zijn er aparte nominaties voor de jeugd in alle drie de categorieën. De winnaars van de bovenstaande 6 categorieën krijgen een wisseltrofee, een eigen trofee en een oorkonde.

Aanmelden kandidaten 2024

Meld jouw kandidaat aan via Het Weekend

Foto: De winnaars van 2023

 

Helpt u ons aan een vaste expositieruimte?

Ambachts_en_Baljuwhuis.jpg

Het nu al jaren leegstaande Ambachts- en Baljuwhuis (foto) vormde tot 2021 ons onderkomen. Of we daar ooit in enigerlei vorm kunnen terugkeren, weten we niet. We hebben enige hoop gekregen doordat de gemeenteraad in december 2023 een nieuwe visie op de toekomst van de panden heeft aangenomen, die een terugkeer van ons daarin in enigerlei vorm niet bij voorbaat uitsluit. Maar dat zal zeker de eerste paar jaren niet het geval zijn. Helpt u ons zo lang aan een alternatieve tentoonstellingsruimte? Uw aanbod of suggesties zien we graag tegemoet op info@voorschotensekunstkring.nl. 

'Als ik geen kat was' haalde shortlist Granateprijs

kat.jpg

Het boekje 'als ik geen kat was' van dichteres Edith de Gilde en ons lid Fanny Mazure haalde de shortlist van de Granateprijs 2023 in Amsterdam, een prijs die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Op 1 december 2023 werd de winnaar bekend gemaakt. Helaas niet 'als ik geen kat was', maar wij zijn toch wel trots op de prestatie van Fanny en Edith.

Het fraaie boekje bevat kattencollages van Fanny waarbij Edith haiku’s heeft geschreven. Het kost € 12,95 (exclusief € 4,50 verzendkosten). U kunt het boekje rechtstreeks bij Fanny bestellen door een e-mail te sturen naar info@fannymazure.nl. Vermeld in uw bericht wel duidelijk de naam en het adres waar het boekje naar toe moet. U kunt het boekje desgewenst ook helemaal inzien en kopen bij Boekhandel De Kler in Voorschoten. U bespaart dan de verzendkosten.

Fanny schrijft:

De laatste jaren maakte ik af en toe een collage ter afwisseling van mijn werk in olieverf. Een collage is een uit opgeplakte stukjes papier bestaande kunstvorm (coller=lijmen). Het dwingt je tot de essentie van je onderwerp te komen, in mijn geval met zo min mogelijk materiaal.

Ik gebruik kleine fragmenten uit eigen aquarellen en stukjes gekleurd papier, gescheurd of uitgeknipt en schuif dar net zo lang mee tot ik tevreden ben over de compositie. Als motief vond ik de kat wel inspirerend.

Inmiddels is het een flinke stapel geworden. Iemand raadde mij aan er een kinderboekje van te maken, maar dat lag mij niet zo en tot mijn grote opluchting kwam ik via via bij Edith de Gilde uit, die onmiddellijk de Japanse sfeer proefde en spontaan aan de slag ging met de Japanse dichtvorm haiku. Zij gaf zo de collages een extra dimensie met haar pittige, speelse en filosofische haiku.

Op verzoek kan ik van sommige collages, die zijn verzameld in het boekje een 2e exemplaar maken. De 19 originelen zitten in een handgemaakte doos, die ook te koop is. U kunt mij daarover ook mailen. 

Foto: Presentatie van het boekje bij de prijsuitreiking op 1 december 2023 in de Amsterdamse Vondelkerk.

Gedichtenbundel Nachtland van Cobi Nieuwstad

Coverbeeld.jpg

Ons lid Cobi Nieuwstad maakt behalve schilderijen ook gedichten. Op dinsdag 30 mei 2023 kwam haar bundel Nachtland uit. Die telt 94 pagina's en de belangrijkste thema's van de gedichten zijn haar geboortegrond (het Rivierenland) en intermenselijke relaties en de daarbij optredende emoties. De bundel is voor € 12,95 te koop bij Boekhandel De Kler in de Schoolstraat in Voorschoten. U kunt de bundel ook bij Cobi bestellen door een email te sturen naar info@cobinieuwstad.nl. Vermeld daarin duidelijk naam en adres waar de bundel naar toe moet. Maak tevens gelijktijdig € 20,30 (Prijs boekje € 12,95 + verpakkingskosten € 2,50 + verzendkosten € 4,85) over naar IBAN NL41 INGB 0003 1544 98 J.L. Nieuwstad. Na ontvangst van het bedrag wordt de bundel dan naar het in de email opgegeven adres gestuurd.