Munch – Love Ghosts and Lady-vampires op vrijdag 12 april in Filmtheater Voorschoten

Munch.jpg

Geen kunstschilder ter wereld is zo beroemd en toch onbekend als Edvard Munch. Vele kunstenaars zijn door hem geïnspireerd geraakt, waaronder Andy Warhol, Ingmar Bergman, Marina Abramovich en Jasper Jones. In Oslo werd in 2021 het nieuwe Munch Museum geopend, aanleiding om in deze documentaire dieper in het leven en werk van deze schilder te duiken. Meer informatie en kaartjes à € 9 bestellen op Munch – Love Ghosts and Lady-vampires « Filmtheater Voorschoten

Helpt u ons aan een vaste expositieruimte?

Ambachts_en_Baljuwhuis.jpg

Het nu al jaren leegstaande Ambachts- en Baljuwhuis (foto) vormde tot 2021 ons onderkomen. Of we daar ooit in enigerlei vorm kunnen terugkeren, weten we niet. We hebben enige hoop gekregen doordat de gemeenteraad in december 2023 een nieuwe visie op de toekomst van de panden heeft aangenomen, die een terugkeer van ons daarin in enigerlei vorm niet bij voorbaat uitsluit. Maar dat zal zeker de eerste paar jaren niet het geval zijn. Helpt u ons zo lang aan een alternatieve tentoonstellingsruimte? Uw aanbod of suggesties zien we graag tegemoet op info@voorschotensekunstkring.nl. 

'Als ik geen kat was' haalde shortlist Granateprijs

kat.jpg

Het boekje 'als ik geen kat was' van dichteres Edith de Gilde en ons lid Fanny Mazure haalde de shortlist van de Granateprijs 2023 in Amsterdam, een prijs die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Op 1 december 2023 werd de winnaar bekend gemaakt. Helaas niet 'als ik geen kat was', maar wij zijn toch wel trots op de prestatie van Fanny en Edith.

Het fraaie boekje bevat kattencollages van Fanny waarbij Edith haiku’s heeft geschreven. Het kost € 12,95 (exclusief € 4,50 verzendkosten). U kunt het boekje rechtstreeks bij Fanny bestellen door een e-mail te sturen naar info@fannymazure.nl. Vermeld in uw bericht wel duidelijk de naam en het adres waar het boekje naar toe moet. U kunt het boekje desgewenst ook helemaal inzien en kopen bij Boekhandel De Kler in Voorschoten. U bespaart dan de verzendkosten.

Fanny schrijft:

De laatste jaren maakte ik af en toe een collage ter afwisseling van mijn werk in olieverf. Een collage is een uit opgeplakte stukjes papier bestaande kunstvorm (coller=lijmen). Het dwingt je tot de essentie van je onderwerp te komen, in mijn geval met zo min mogelijk materiaal.

Ik gebruik kleine fragmenten uit eigen aquarellen en stukjes gekleurd papier, gescheurd of uitgeknipt en schuif dar net zo lang mee tot ik tevreden ben over de compositie. Als motief vond ik de kat wel inspirerend.

Inmiddels is het een flinke stapel geworden. Iemand raadde mij aan er een kinderboekje van te maken, maar dat lag mij niet zo en tot mijn grote opluchting kwam ik via via bij Edith de Gilde uit, die onmiddellijk de Japanse sfeer proefde en spontaan aan de slag ging met de Japanse dichtvorm haiku. Zij gaf zo de collages een extra dimensie met haar pittige, speelse en filosofische haiku.

Op verzoek kan ik van sommige collages, die zijn verzameld in het boekje een 2e exemplaar maken. De 19 originelen zitten in een handgemaakte doos, die ook te koop is. U kunt mij daarover ook mailen. 

Foto: Presentatie van het boekje bij de prijsuitreiking op 1 december 2023 in de Amsterdamse Vondelkerk.

Gedichtenbundel Nachtland van Cobi Nieuwstad

Coverbeeld.jpg

Ons lid Cobi Nieuwstad maakt behalve schilderijen ook gedichten. Op dinsdag 30 mei 2023 kwam haar bundel Nachtland uit. Die telt 94 pagina's en de belangrijkste thema's van de gedichten zijn haar geboortegrond (het Rivierenland) en intermenselijke relaties en de daarbij optredende emoties. De bundel is voor € 12,95 te koop bij Boekhandel De Kler in de Schoolstraat in Voorschoten. U kunt de bundel ook bij Cobi bestellen door een email te sturen naar info@cobinieuwstad.nl. Vermeld daarin duidelijk naam en adres waar de bundel naar toe moet. Maak tevens gelijktijdig € 20,30 (Prijs boekje € 12,95 + verpakkingskosten € 2,50 + verzendkosten € 4,85) over naar IBAN NL41 INGB 0003 1544 98 J.L. Nieuwstad. Na ontvangst van het bedrag wordt de bundel dan naar het in de email opgegeven adres gestuurd.